Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mycket bröd ökar risken för viss njurcancer

Publicerad: 20 oktober 2006, 09:23

Den som äter mycket bröd löper ökad risk att drabbas av renalcellskarcinom, en form av njurcancer, visar en italiensk studie. Däremot går köttprodukter, som korv, bra.


Det är sedan tidigare känt att dieten spelar roll för uppkomsten av renalcellskarcinom, en vanlig form av cancer i njurarna. Men vilken typ av mat som ökar risken har tidigare inte varit känt.

För att undersöka detta gjorde forskare vid institutet för farmakologisk forskning Mario Negri i Milano, Italien, en fall-kontrollstudie på totalt 2 300 personer. 767 vuxna med renalcellskarcinom matchades med 1 534 kontroller när det gällde kön, ålder och bostadsort.

Forskarna samlade in uppgifter om alla deltagares bakgrund, deras levnadsvanor och om eventuella tidigare sjukdomar. Dessutom fick alla besvara en enkät där de skulle markera hur mycket de i genomsnitt åt i veckan av 78 olika livsmedel.

Därefter gjordes en statistisk analys som visar att det fanns ett signifikant samband mellan hög brödkonsumtion och ökad risk för renalcellskarcinom. Det fanns också ett mindre, icke-signifikant, samband mellan högt intag av pasta och ris och ökad cancerrisk.

Vad som däremot sänkte risken för sjukdomen, enligt forskarna, var att äta mycket fågel, grönsaker och – förvånande nog - köttprodukter, som korv.

Publicerad online den 20 oktober i International Journal of Cancer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev