Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mycket låga halter av folater skyddar mot tjocktarmscancer

Publicerad: 24 april 2006, 14:46

Forskare vid Umeå universitet har gjort ett oväntat fynd. Den som har extremt låga halter av folater, som finns i frukt och grönt, löper lägre risk än andra att drabbas av cancer i tjock- eller ändtarm.


Forskarna vid Umeå universitet har använt sig av den medicinska biobanken som finns i Umeå genom att samköra uppgifter för ungefär 85 000 personer med cancerregistret. På så sätt har de fått fram 226 individer som drabbades av cancer i tjock- eller ändtarmen någon gång mellan åren 1985 och 2002.

Forskarna har sedan gått igenom blodprover från samtliga dessa patienter samt dubbelt så många friska personer i en kontrollgrupp. Forskarna har studerat halten av folater, ett b-vitamin som finns naturligt i till exempel frukt och grönsaker. Kosttillskottet folsyra är ett slags folat.

Blodproven i biobanken är lämnade innan patienterna fått sin cancerdiagnos. De ger därför en ledtråd till vilken kost patienterna ätit innan de blev sjuka.

Blodproven visade att den som hade mycket låga halter av folater, under 5 nmol/liter blod, löpte lägst risk av alla att ha drabbats av tarmcancer. Därefter steg risken för tarmcancer i takt med halten av folater i blodet, för att vara som högst för dem som hade mellan 8 och 12 nmol/liter blod. Vid högre halter sjönk dock risken igen, för att vid nivåer över 15 nmol/liter åter vara nästan lika låg som för dem som hade under 5 nmol/liter.

Risken för tarmcancer var alltså förhöjd i forskarnas "mellangrupper", de som hade vare sig höga eller låga halter av folater i blodet - i alla fall enligt denna studies avgränsningar. Det senare är relevant, för avgränsningarna i denna studie kan avvika från andra studier, betonar Bethany Van Guelpen, nutrionist och doktorand vid biomedicinska institutionen vid Umeå universitet.

- Den norrländska kosten innehåller mycket kött och potatis och lite frukt och grönt. De mycket låga halter av folater vi har kunnat följa upp i denna studie förekommer inte alls i många internationella studier. I andra studier definieras halterna i vår mellangrupp som låga. På så sätt bekräftar vi här tidigare studier om sambandet mellan låga halter av folater och ökad risk för tarmcancer. Det nya är att vid mycket låga halter minskar risken igen, säger Bethany Van Guelpen.

Forskarna har ingen förklaring till varför risken sjönk bland dem som hade lägst halter av folater i blodet. Men en teori kan vara att patienterna i lågfolatgruppen redan då de lämnade blodprov hade en mycket liten tumör, utan att veta om det.

- En mycket liten cancertumör behöver näring för att växa till sig och då skulle man kunna "svälta" tumören genom att äta väldigt lite folat, säger Bethany Van Guelpen.

Forskarnas råd är dock inte att avstå från frukt och grönt.   - Även om det skulle visa sig i en uppföljande studie att mycket låga doser av folater skyddar mot tarmcancer så går man miste om en lång rad andra skyddseffekter som folater ger, säger Bethany Van Guelpen.

Studien är publicerad i en tidig version av webbutgåvan The Gut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev