Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mycket slarv med nikotinmedel

Publicerad: 18 maj 2009, 11:33

Försäljningen av nikotinläkemedel i vanliga butiker har stora brister. Det konstaterar Läkemedelsverket i en ny rapport, som är baserad på inspektioner av ett trettiotal försäljningsställen.


Försäljning av nikotinbaserade rökavvänjningsmedel är sedan den 1 mars i fjol tillåten i detaljhandeln, det vill säga utanför apotek.

Kommunerna ansvarar för att kontrollera efterlevnaden av reglerna, och brister som upptäcks ska anmälas till Läkemedelsverket.

Men Läkemedelsverket har hittills bara fått in ett fåtal rapporter från kommunerna.

Därför har myndigheten själv genomfört inspektioner av 31 försäljningsställen i Göteborg, Uppsala och Skellefteå med omnejd.

Vid inspektionerna hittade inspektörerna många avvikelser från reglerna. De vanligaste var bristfällig dokumentation och arkivering, obefintliga rutiner för reklamationer och indragningar, dålig skyltning om 18-årsgränsen och brist på information om att produkterna är läkemedel.

Hela 4 av 5 försäljningsställen saknade så kallade egenkontrollprogram, något som är ett lagstadgat krav.

En annan brist var att 30 procent av försäljningsställena inte inkommit med försäljningsstatistik till Läkemedelsverket, trots flera påstötningar.

– Vi kan lära oss mycket av det här inför att receptfria läkemedel troligen kan få börja säljas i butiker mot slutet av året, säger Tor Gråberg, chefsinspektör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

– För att kunna garantera patientsäkerhet och ha spårbarhet i distributionen måste regelverket följas bättre.

Läs Läkemedelsverkets rapport här nedan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev