Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Myndighet måste stoppa självmorden”

Publicerad: 21 juli 2014, 07:27

Självmord kan förbyggas, skriver debattörerna.

Foto: Thinkstock

Inrätta en helt ny myndighet för att stoppa självmorden, kräver företrädare för psykiatrin och den ideella föreningen Mind.


river artikelförfattarna

I första hand bör Folkhälsomyndigheten vara den myndighet som ges tydligt politiskt mandat att driva suicidprevention. Går inte det bör en helt ny statlig myndighet inrättas för ändamålet, anser debattörerna på DN Debatt.

För att uppnå den nollvision för självmord, som varit framgångsrik för att minska antalet dödsoffer i trafiken, bör det vidare finnas vetenskapligt underlag för att arbetet att nå nollvisionen. Det finns luckor i forskningen om självmordsprevention, skriver artikelförfattarna.

De anser också att det krävs ett system för att övervaka och följa upp nollvisionen, med årliga och mer långsiktiga mål.

Varje år dör cirka 1 500 personer i Sverige genom att ta livet av sig, enligt Mind. Det är ungefär fem gånger fler än som dör i trafiken. Den nollvision som riksdagen antog för självmord 2008 är praktiskt taget okänd och har inte fått genomslag, självmord går att förebygga, skriver debattörerna.

Mind är en ideell förening för psykisk hälsa, tidigare Svensk förening för psykisk hälsa.

Debattörerna är Cecilia Modig, ordförande i organisationen, Carl von Essen, generalsekreterare, Marie Åsberg, professor i psykiatri vid KI och styrelseledamot i Mind, Jan Beskow, professor i psykiatri, Göteborgs universitet. Per-Anders Rydelius, professor i barn- och ungdomspsykatri, KI samt Joans Mosskin, psykolog och ledamot i Mind.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev