Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Myndighet riskerar att lura surfare till riktigt nätapotek

Publicerad: 22 oktober 2008, 04:50

Läkemedelsverket uppmärksammar med en fejkad hemsida farorna med att köpa läkemedel på internet. Men med ett enkelt skrivfel hamnar besökare i stället lätt just på äkta sidor som säljer läkemedel.


– Detta är jättebeklagligt. Vi undersöker nu om man kan göra någonting åt problemet, säger Ursula Forner, som är kommunikationsdirektör på Läkemedelsverket.

Förra måndagen, den 13 oktober, lanserade Läkemedelsverket en stor informationskampanj om farorna med att köpa läkemedel på internet, se Dagens medicin nr 41/08. Kampanjen består bland annat av helsidesannonser i dagspress och i tv-reklam där myndigheten gör reklam för ett fejkat webbapotek, www.crimemedicine.com.

Den som går in på sajten möts först av ett till synes äkta webb­apotek, men inom någon sekund ändras innehållet på sidan, och det framgår att avsändaren är Läkemedelsverket som i bild och ljud ger information om olaglig läkemedelsförsäljning.

Men de som i stället råkar skriva in www.crime.medicine.com i webbläsarens adressfält när de vill komma till Läkemedelsverkets kampanjsajt hamnar på en helt annan sajt, en portal som länkar till ett flertal utländska sidor som säljer alla upptänkliga sorters läkemedel – precis den typ av sajter som Läkemedelsverket inte vill att svenskar ska handla läkemedel på.

Skulle inte valt annat namn
Bakom den sajten finns ett företag på Caymanöarna. Bolaget registrerade namnet www.medicine.com redan 1997. Ingenting tyder alltså på att någon aktivt har försökt utnyttja Läkemedelsverkets kampanj för egna kommersiella syften.

Enligt Ursula Forner kände man på Läkemedelsverket inte till den riktiga försäljningssajten när domännamnet www.crimemedicine.com registrerades. Men man hade heller inte valt ett annat namn om den andra portalen varit känd.

– Vi kan bara ansvara för innehållet på vår egen sajt. Samtidigt är de aktuella sidorna som portalen länkar till inte kriminella utan går till apotek i England. Det är dock mycket synd om allmänheten och sjukvårdspersonal leds in på en felaktig sida, säger hon.

Finns det inte risk att ni med er kampanjsajt snarare ökar intresset för att handla läkemedel på internet?

– Vi har funderat på det, men vi har ett uppdrag från regeringen att informera om detta. Och på något sätt måste vi tränga igenom mediebruset, därför tyckte vi detta var ett bra sätt. Hittills har vi fått ett otroligt bra genomslag. På de fyra första dagarna har vi haft över 106 000 unika besökare och fått mycket positiva reaktioner från allmänheten, säger Ursula Forner.

Läkemedelsverkets informationskampanj har tagits fram i samarbete med reklambyrån Granath. Budgeten för kampanjen är totalt 20 miljoner kronor över tre år.

Jämför själv:

Läkemedelsverkets kampanjsajt
Det verkliga nätapoteksportalen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev