söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Myndighet vill hiv-testa hela USA

Publicerad: 25 september 2006, 10:55

Alla amerikaner mellan 13 och 64 år bör testas för hiv. Det säger den amerikanska myndigheten CDC i sina nya rekommendationer.


Tidigare har den amerikanska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, Centers for Disease Control and Prevention, CDC, rekommenderat att de grupper som löper hög risk att smittas av hiv ska testas. Då har det främst handlat om sprutnarkomaner och homosexuella män.

Nu föreslår myndigheten att rekommendationen utökas till att omfatta alla amerikaner i åldersspannet 13-64 år. Anledningen är att man vill förhindra ytterligare spridning och ge vård till de uppskattningsvis 250 000 amerikaner som har blivit smittade av hiv utan att veta om det, skriver nyhetssajten CNN.com.

CDC rekommenderar att alla ska testas minst en gång, men de som finns i högriskgrupperna bör testas årligen. Att göra hiv-testet ska vara frivilligt och ingen ska behöva testas mot sin vilja. De nya rekommendationerna är inte juridiskt bindande - och redan nu säger flera läkargrupper att det kommer att vara svårt att implementera de nya reglerna eftersom det krävs mycket mer pengar och tid.

Hur mycket den nya policyn kommer att kosta är oklart. Men enligt beräkningar från ett av de tre amerikanska företag som säljer hiv-tester så är det 100-200 miljoner amerikaner som behöver testas om man ska leva upp till rekommendationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev