Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Myndigheter anklagas för tystnad

Publicerad: 20 maj 2014, 05:51

Fyra danskar har dött i MRSA från grisar. Myndigheter beskylls nu för att ha mörkat riskerna.


Det handlar om MRSA, meticillinresistenta gula stafylokocker, i detta fall en variant som finns hos svin. Bakterierna finns hos en mycket stor del av de danska grisarna.

Sedan 2012 ska fyra människor ha dött i Danmark efter att smittats av svinvarianten. Nu rapporterar danska medier att myndigheterna i Danmark har känt till riskerna utan att varna allmänheten, skriver TT.

Hans Jørn Kolmos, professor och överläkare vid universitetssjukhuset i Odense, säger att tystnaden från myndigheten ”får till följd att nödvändiga insatser försenas”.

Enligt Björn Bengtsson, veterinär vid svenska Statens veterinärmedicinska anstalt, finns ingen anledning för den svenska allmänheten att oroa sig.

– Som privatperson behöver man inte oroa sig men myndigheter och bransch bör ta den danska smittan på allvar. Även om dödsfall är väldigt sällsynta kostar vård av smittade mycket tid och pengar, säger han till nyhetsbyrån TT och fortsätter:

– Grisimporten till Sverige är begränsad och består nästan bara av avelsdjur som enligt en branschöverenskommelse sätts i karantän och testas för MRSA.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev