fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Myndigheter dröjer med att ge svar om dosläkemedel

Publicerad: 27 mars 2014, 07:18

Läkemedelskommittén i Jönköping skrev till tre myndigheter för ett halvår sedan om problem med dosläkemedel, men något svar om hur problemen ska lösas har fortfarande inte inkommit.


Läkemedelslistor från programmet Cosmic förs inte över som de ska till receptsystemet Pascal, vilket gjort att Läkemedelskommittén i Jönköping inte längre rekommenderar nyinsättning av läkemedel i Apodos, uppger Vårdfokus.

För ett halvår sedan skickade läkemedelskommittén en riskanalys till Inspektionen för vård och omsorg, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen och fick svar om att myndigheterna skulle diskutera frågan gemensamt. Men sedan har inget hörts förrän nu då Socialstyrelsen meddelat att riskanalysen inte ligger inom myndighetens uppdrag.

Läkemedelskommittén avråder fortfarande från att ge dosförpackade läkemedel till nya patienter.

– Vi bedömer inte att det innebär risker för patienterna men det innebär definitivt merkostnader för kommunerna som har ansvar för patienterna. Vår rekommendation innebär att personal måste dela läkemedlen manuellt, i dosett. Därför sätter kommunerna press på oss för att upphäva rekommendationen, säger Sören Hansen, överläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Jönköpings läns landsting, till Vårdfokus.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev