Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Myndigheter försiktigt positiva om utbrottet

Publicerad: 15 april 2020, 13:02

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige har stigit till 1 203, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Men myndigheterna är försiktigt positiva.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

Under påsken har antalet döda legat på en lägre nivå än tidigare i april och det har varit en eftersläpning i statistiken. På onsdagen uppgick antalet avlidna till 1 203, 170 fler än dagen innan.

Hittills har 11 927 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset, 482 fler än i tisdags

– Just nu ser det ut som att det är en bestående nedgång, så jag är försiktigt positiv. Vi får dock avvakta och se att det inte dyker upp någon eftersläpning, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, vid en pressträff.

954 personer får eller har fått intensivvård i Sverige.

TT: Finns det signaler om att man tagit in för få personer till intensivvårdsplatser?
– Vi har inte fått sådana signaler, säger Anders Wallensten.

Kurvan över hur många som vårdas på intensivvårdsavdelning är mer eller mindre plan, med vissa variationer, konstaterar han.

– Vi fortsätter att öka disponibla vårdplatser. Dagens siffra är 1 064 iva-platser, i går rapporterade vi 1 046 så vi ser en successiv ökning av disponibla iva-platser. Vi har något färre inneliggande covid-patienter på iva i dag jämfört med i går. 525 personer får intensivvård just i dag, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

De inrapporterade fallen finns till hälften i Stockholm och till hälften i övriga delar av landet.

I Västra Götaland var det en uppgång av antal fall i slutet av mars, men som det ser ut kanske det planar ut även där.

– Vi får avvakta men det har inte varit en fortsatt uppgång där efter helgen, säger Anders Wallensten.

I Skåne har under hela utbrottet legat ganska stabilt på låga siffror. Det är max 20 fall per dag de senaste dagarna vilket är betydligt lägre än Stockholm till exempel.

– Vårt mål har varit och är att plana ut insjukningskurvan så att vården kan hantera situationen och det fortsätter vi med, säger Anders Wallensten.

Jenny Rehnman, avdelningschef vid Socialstyrelsen, säger att fler positiva tecken syns.

– Vi ser flera kommuner som har börjar organisera sitt arbete ute i hemtjänsten på så sätt som WHO precis har kommit med rekommendation. Nämligen att man arbetar mer teambaserat och organiserat så att man ska minska smittspridningen och att färre personer besöker de boende ute i hemtjänsten, säger hon.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev