Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Myndigheter kan avråda från kritiserat kommunikationshjälpmedel vid autism

Publicerad: 25 augusti 2014, 12:45

Socialstyrelsen vill att myndigheter samråder kring faciliterad kommunikation.


Faciliterad kommunikation är en metod för att hjälpa exempelvis personer med autism utan språklig förmåga att uttrycka sig, se faktaruta. Metoden har kritiserats och tidigare i år slog Socialstyrelsen fast att det saknas vetenskapligt stöd för dess tillförlitlighet.

Nu tar myndigheten ett steg till och bjuder in Skolinspektionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Inspektionen för vård och omsorg, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Skolverket till samtal om metoden.

Vad är Socialstyrelsens ingång i mötet?

– Vi vill informera om vår rapport och höra hur de ser på frågan och om det finns något mer att göra i det här ärendet. Vi har tagit fram ett kunskapsunderlag, säger Jenny Rehnman, chef för enheten kunskapsöversikter vid Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning, till Dagens Medicin.

Ni kommer själva fram till slutsatsen att stödpersonen påverkat kommunikationen snarare än att främja den. Bör faciliterad kommunikation förbjudas?

– Vi har inte mandat att förbjuda några metoder. Andra myndigheter kan titta på hur det ser ut och så kan det förstärkas genom att göra en avrådan eller en rekommendation.

Men bör metoden användas?

– Nej, vi tycker att det är en otillförlitlig metod. Vi skriver att den påverkas av den som hjälper till att facilitera. Så vi får se vad de andra myndigheterna säger, om vi kan komma ett steg längre.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev