Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Myndighetsbygge påverkar makten - Se bildspelet med de 50 mäktigaste

Publicerad: 26 juni 2013, 06:15

Bild 1/20  

För 18:e året i rad har Dagens Medicin utsett de 100 personer som har mest makt över svensk sjukvård. Årets lista präglas av den stora byggkarusell som pågår när nya vårdmyndigheter skapas. Se de 50 mäktigaste i bildspelet ovan!


Dagens Medicins maktlista bygger på bakgrundssamtal med drygt 40 makthavare. De har fått bedöma vilka personer som har stärkt sitt inflytande och vilka som har tappat i makt. Utifrån detta har redaktionen sedan gjort en samlad bedömning och skapat årets lista.

I toppen av listan tronar liksom de senaste åren socialminister Göran Hägglund (KD) och hans statssekreterare Karin Johansson. Men nedanför dem har det skett många förändringar.  Årets lista präglas av de stora förändringar som regeringen genomför bland vårdens myndigheter.

Det innebär till exempel att Inspektionen för vård och omsorgs nya generaldirektör Gunilla Hult Backlund stiger på listan. Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm får däremot finna sig i att åka ner några snäpp.

En annan trend i år är att landstings och regiondirektörerna i storstadsregionerna stiger på listan. Det gör även sjukhusdirektörerna på de största universitetssjukhusen. Frågan är om de starka storstadsregionerna påverkar maktbalansen inom SKL och leder till inre strider som försvagar organisationens ställning.

Det är bara några exempel på de spännande förändringar av makten över svensk sjukvård som syns på årets lista. Den som tar sig tid att analysera listan noggrant kommer garanterat att kunna hitta fler spännande trender och tendenser.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev