Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Myter om epilepsi kan skada drabbade

Publicerad: 25 Juli 2007, 13:15

Många har en felaktig, och potentiellt farlig, uppfattning om hur man bör agera när någon drabbas av ett epileptiskt anfall. Det visar en brittisk studie.


Ämnen i artikeln:

Epilepsi

En tredjedel av de tillfrågade i undersökningen, som genomfördes av forskare vid University College London i Storbritannien, skulle stoppa något i munnen på en person drabbad av ett epileptiskt anfall.

Men att stoppa något i munnen på en epileptiker under ett anfall kan både blockera personens luftvägar och leda till svåra skador på tänder och käke, skriver brittiska nyhetskanalen BBC på sin hemsida.

- Det är extremt oroande att så många fortfarande försöker stoppa något i epileptikers munnar under ett anfall. De tror att personen ska svälja sin tunga, trots att man faktiskt inte kan göra det, säger huvudförfattaren till studien, Sallie Baxendale, till BBC.

Forskarna fokuserade på fyra  myter  om epileptiska anfall: Att man bör stoppa något i munnen på den drabbade, att personen måste till sjukhus, att det alltid kommer fradga ur munnen på någon som drabbats av ett anfall och att epileptiker blir våldsamma under ett anfall.

Äldre personer, över 65 års ålder, trodde i högre utsträckning på de felaktiga  myterna  än yngre. Exempelvis ansåg 57 procent av personerna över 65 att man skulle placera något i munnen på en person som drabbats av ett epileptiskt anfall. Av personer under 65 var det dryga 30 procent som trodde detta.

Totalt utfrågades 4 605 personer i undersökningen.

Författarna till studien menar att det kan vara bilden av epilepsi som ges i filmer och media som ligger bakom att så många fortfarande har en felaktig bild av sjukdomen.

Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev