fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mythbuster granskade påstående om tippad brits

Publicerad: 21 mars 2014, 12:52

Låt inte patienter ligga tippade på britsen alltför länge. Så lyder budskapet som vann tävlingen att avliva en medicinsk myt i akutsjukvården.


Läkaren Benjamin Flam tog hem förstaplatsen i den Mythbuster-tävling som anordnats av Nationella mötet i akutsjukvård. Mötet hålls på Münchenbryggeriet i Stockholm och har pågått sedan i onsdags och avslutas i dag, fredag.

– Det här med att tippa britsen gör vi, men ingen vet om det är bra, säger han.

Chockläge, eller Trendelenburg-läge, används av läkare och sjuksköterskor i hela världen när en patient har kraftigt sänkt blodtryck. Det innebär att huvudänden på britsen som patienten ligger på sänks så att britsen får en lutning på 10–30 grader.

Benjamin Flam har gått igenom de studier som finns på området och enligt de resultat han presenterat saknas det evidens för att tippa patienter med lågt blodtryck bortsett från i inledningskedet när patienten tas omhand.

– I det korta loppet, en till tre minuter, ökar blodtrycket. Men låt inte patienten bli liggande i en halvtimme eller en timme så som man ofta ser. Den positiva effekten är då överspelad, däremot finns då negativa effekter.

Benjamin Flam lyfter fram att det kan vara direkt farligt för en patient att ligga i chockläge om patienten har en skallskada.

– Blod kan ansamlas vid ett eventuellt hjärnödem och då förvärras skadan.

Han påpekar också att det är obehagligt för patienten att ligga i positionen under lång tid och att bukorganen pressas upp mot diafragman, vilket försämrar andningen.

Det finns dock specifika tillfällen då det finns indikation för att lägga patienten i chockläge, framhåller Benjamin Flam, men tillägger att det inte gäller i de flesta fall då metoden används.

På andra plats i tävlingen kom läkaren Jonathan Ilicki som efter en genomgång av olika studier drar slutsatsen att det inte verkar finnas något i modern medicinsk litteratur  som stöder att adrenalin är farligt i fingerblockader hos kärlfriska personer, vilket är en vanlig uppfattning bland läkare.

Både Benjamin Flam och Jonathan Ilicki jobbar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Tredjepristagare blev Natalia Mochalina, läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Hon har undersökt påståendet att ST-sträckan inte behöver analyseras vid vänstergrenblock när EKG-bedömning görs.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev