Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Något lättare att få träffa läkaren

Publicerad: 7 december 2005, 11:53

En dag om året mäter Sveriges Kommuner och Landsting hur länge patienter får vänta på att träffa primärvårdsläkare på 933 vårdcentraler. Årets mätning visar på något bättre tillgänglighet än i fjol.


83 procent av patienterna fick träffa en läkare inom sju dagar mot 81 procent 2004. Andelen som fick träffa en läkare samma dag var 57 procent jämfört med förra året då andelen var 56 procent. Det visar den senaste mätningen som gjordes under en dag den 25 oktober.

Av de patienter som bedömts ha ett akut vårdbehov - både de som kommit direkt och de som bokat tid - fick 94 procent träffa en läkare samma dag. För resterande 6 procent av patienterna gällde att de, med några enstaka undantag, fick komma inom två dagar.

Av de patienter som bedömts som ej akuta - både de som kommit direkt och de som bokat tid - fick 63 procent komma inom sju dagar.

Mätningarna av väntetid till allmänläkarbesök är en del i uppföljningen av den Nationella handlingsplanen för hälso- och sjukvården. Mätningarna ingår som en separat del i den Nationella väntetidsdatabasen - www.vantetider.se

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev