tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Några mil till jobbet ger tusenlappar i plånboken

Publicerad: 27 september 2005, 13:50

Glesbygdstillägg och zontillägg är två av landstingens sätt att locka distriktsläkare till vårdcentralerna. En halvtimmes bilfärd kan ge flera tusenlappar extra i plånboken varje månad.


I dag har var tredje landsting någon form av lönetillägg för läkare som tar anställning på vårdcentraler som ligger en bit från centralorterna. En rundringning som Dagens Medicin har gjort visar att nivån på tilläggen varierar kraftigt. På Gotland handlar det om 1 000-1500 kronor extra i månaden, medan en distriktsläkare utanför till exempel Umeå eller Uppsala kan få ett påslag på upp till 6 000 kronor.

- Vi införde tillägget för något år sedan. Sedan dess har vi lyckats fylla på rätt bra med nya läkare - men det är svårt att veta om det är extrapengarna eller andra faktorer som ligger bakom, säger Barbro Hejdström Nilsson, personalchef vid sjukvårdsförvaltningen på Gotland.

Glesbygdstillägget kan vara effektivt i konkurrensen med andra landsting. Landstinget Kronoberg införde zontillägg för tre år sedan. Tilläggen varierar från 1 000 till 7 000 beroende på hur långt från centrala Växjö som vårdcentralen ligger. Sedan tillägget infördes har man lyckats rekrytera flera läkare från andra landsting, bland annat Landstinget Blekinge.

- Zontillägget har helt klart påverkat våra möjligheter att nyanställa läkare. Dessutom har vi flera läkare som har sökt sig till permanenta tjänster ute på landsbygden trots att de bor kvar i Växjö, säger Kjell Grahn, primärvårdsdirektör i Landstinget Kronoberg.

Lönetillägg spelade stor roll  Distriktsläkaren Roberto Zucconi jobbade tidigare på en vårdcentral i Växjö kommun under sju år. För två år sedan valde han att byta till Lessebo vårdcentral som ligger 3,5 mil från Växjö. För detta får han 7000 kronor extra i lönekuvertet.

- Jag hade inte bytt vårdcentral om jag inte hade fått ett lönetillägg. Men sedan tyckte jag att arbetsmiljön var bra här också. Samarbetet mellan olika yrkesgrupper fungerar bra och det finns möjlighet att påverka, säger Roberto Zucconi.

Han tycker att zontillägget är ett bra sätt att locka allmänläkare till svårbemannande vårdcentraler som ligger utanför tätorterna. För två år sedan var 2,5 läkartjänster tillsatta på vårdcentralen i Lessebo - i dag är 5,5 tjänster fyllda.

- Lönetillägget har haft stor betydelse. Nu är vi tre läkare från länet och tre läkare som har kommit hit från andra närliggande län, säger Roberto Zucconi.

Individuell lönesättning  Men flera landsting tycker att modellen med generella tillägg är ett dåligt och otidsenligt rekryteringsinstrument.

- Vi använder oss av individuell lönesättning. Men eftersom läkarbristen har varit större i Hälsingland är lönenivån där lite högre än i Gästrikland, säger Margareta Petrusson, personaldirektör i Landstinget Gävleborg.

Det finns landsting som har valt att avskaffa glesbygdstilläggen trots att man fortfarande har svårt att bemanna vissa vårdcentraler. I Norrbotten togs tilläggen bort 2001 - anledningen var att landstinget ville tillämpa individuell och differentierad lönesättning fullt ut. Idag ligger genomsnittslönerna visserligen högre bland de läkare som jobbar i Gällivare och Kiruna. Men personaldirektören Lennart Moberg säger att det geografiska läget inte har någon avgörande inverkan på lönen.

- När lönen sätts väger vi självfallet in rekryteringssituationen. Men man får inte automatiskt 5000 kronor mer varje månad för att man jobbar på vischan. Ett sådant påslag rimmar illa med den individuella lönesättningen, säger Lennart Moberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev