Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nämnden byter vetenskaplig sekreterare

Publicerad: 12 december 2012, 09:54

Stora delar av Centrala etikprövningsnämnden byts ut. Gisela Dahlquist som varit vetenskaplig sekreterare i många år blir inte kvar.


Efter Dagens Medicins avslöjande om efterdaterade och omgjorda handlingar samt oreda i ärendehanteringen på Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, får verksamheten nu en ny ledning.

När en ny nämnd utses av regeringen strax före jul kommer flera av dem som sitter med i dag att bytas ut. I det förslag på nya ledamöter, med medicinsk kompetens, som Vetenskapsrådet lämnat till utbildningsdepartementet finns bara tre av åtta ledamöter kvar.

Gisela Dahlquist, som varit vetenskaplig sekreterare sedan nämnden startades 2004, hör inte till dem.

– Jag har dragit tillbaka min intresseanmälan om att fortsätta. Det beror framför allt på samarbetssvårigheterna med kanslipersonalen, säger Gisela Dahlquist.

Hon har haft en betydande funktion på CEPN:s kansli, där hon även arbetat deltid. Hon kände därför till att det saknades dokument och rådde oreda i arkiv och handläggning.

I en ljudupptagning från ett möte på CEPN:s kansli, som lämnats till justitiekanslern, JK, hörs Gisela Dahlquist upprört be kanslipersonalen att inte berätta om kaoset för någon, allra minst för nämndens ordförande Johan Munck, eftersom han då skulle bli mycket upprörd.

Gisela Dahlquist menar att mötet iscensattes för att få henne att anmäla kansliets tjänstlediga chef. Något som hon ogärna ville göra.

Efter årsskiftet får CEPN alltså en ny vetenskaplig sekreterare.

En trolig efterträdare är Kjell Asplund. Han har tidigare bland annat varit cancersamordnare och generaldirektör för Socialstyrelsen. Han är en av dem som Vetenskapsrådet, VR, nu föreslår som nya ledamöter.

– Vi har många nya namn på förslag. Många har ju suttit länge och det är dags för förnyelse, säger Mille Millnert, generaldirektör på VR.

Om CEPN:s ordförande Johan Munck blir kvar är tveksamt. Även han har haft sitt uppdrag sedan nämnden startade. På departementet diskuteras därför behovet av förnyelse på posten.

Även de fyra representanter som företräder allmänna intressen kan komma att bytas ut. Detta avgör departementet som kommer med sitt beslut strax före jul. Också på nämndens kansli sker personalförändringar.

Relaterat material

Personal skulle hålla tyst

Forskningsfusk inte bevisat

Ledamöter ska bytas ut

Förundersökning mot etikprövningsnämnd

Åklagare överväger undersökning om etiknämnd

Etiknämnden får bakläxa av regeringen

”Det här är  inte acceptabelt”

Överdriven och orättvis kritik

JK överväger granskning av CEPN

Etiknämnden lämnade ut falska handlingar

Etiknämnd skötte inte sitt jobb

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev