Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Namninsamling mot sjukhusprivatisering

Publicerad: 12 november 2007, 13:49

Socialdemokraterna och LO i Ljungby har startat en namninsamling för att protestera mot en framtida privatisering av verksamheten vid Ljungby lasarett.


I en annons i tidningen Smålänningen uppmanas läsarna att skriva under ett upprop med rubriken ”Rädda vården – stoppa privatiseringen!” och skicka in talongen med underskriften till socialdemokraterna i Ljungby. Detta uppger Sveriges Radio Kronoberg.

Det var i oktober i år som en majoritet i landstingsstyrelsen i Landstinget Kronoberg tog ställning för att privatisera all verksamhet vid Ljungby lasarett. Endast socialdemokraterna var emot beslutet. Och nu protesterar alltså socialdemokraterna på lokal nivå tillsammans med fackförbundet LO mot landstingets planer.

– Allmänheten ska få ett lätt sätt att protestera, någon måste ta tag i det, säger Tony Lindelöv, ordförande i Ljungby arbetarekommun, till Sveriges Radio.

Landstingsrådet Suzanne Frank (m) tycker att socialdemokraternas agerande är märkligt.

– Vi kommer snart att ingå i en sydsvensk region med väldigt många lasarett och då tycker jag det är viktigt att vi kan hävda ett starkt lasarett i Ljungby, det kan vi genom att lägga ut det på entreprenad, säger hon, till Sveriges Radio.

Socialdemokraternas landstingsråd i Landstinget Kronoberg, Anna Fransson, försvarar dock sina partivänners agerande. Hon menar att de borgerliga politikerna försöker lura invånarna att Ljungby lasarett hotas av nedläggning om landstinget inte privatiserar lasarettet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News