Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nanoteknik hindrar blodproppar

Publicerad: 11 maj 2006, 12:44

Proteiner som manipulerats med nanoteknik har visat sig hindra att blodproppar bildas. I framtiden kan tekniken bli ett alternativ till behandling med statiner.


Molekyler modifierade med nanoteknik kan bli ett nytt sätt att bekämpa hjärt-kärlsjukdom. I laboratorieförsök har forskare vid Rutgers State University of New Jersey visat att manipulerade proteiner konkurrerar ut kolesterol. Resultaten finns att läsa i tidskriften Biomacromolecules webbupplaga.

Tekniken går ut på att nanoproteiner binder till receptorer på makrofagerna, de vita blodkroppar som är blodkärlens renhållningsarbetare. Därmed blockeras makrofagerna och kan inte binda till "ont" kolesterol, LDL. Den process som gör att blodproppar bildas förhindras.

- Med nanoteknik kan vi skräddarsy molekylers struktur så att de passar till specifika receptorer. Om metoden fungerar i levande organismer kan behandling ges på specifika platser i kroppen, säger forskaren Prabhas Mogue i ett pressmeddelande.

Plack i blodkärl bildas när oxiderat LDL ansamlas i makrofager och gör att vävnadsskadande kemikalier utsöndras. Den läkemedelsbehandling som är den vanligaste mot LDL i dag, statiner, verkar generellt i hela kroppen.

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev