torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

När hemtester länkas till smartphones

Publicerad: 13 juli 2016, 14:08

Förbättrade wearables och andra sensorer som är sammanlänkade med våra smartphones. Så kommer framtidens diagnostik se ut. Det förutspår Josefin Landgård, operativ chef för den digitala vårdcentralen Kry.


Hur ställer man diagnoser genom en läkare som finns i datorn? Framtidens diagnostik finns runt hörnet och digitaliseringen som gör sjukvården bättre är redan här. Men hur klarar egentligen vårdcentraler att ställa diagnos som kräver provtagning och hur sköter man diagnostiken när doktorn finns i datorn?

Josefin Landgård är en av talarna på Labtech Forum den 7 september. Årets program handlar om vad framtidens diagnostik kommer att kunna erbjuda.

- Vi tror att hemtester utvecklas mer framöver och nya möjligheter uppstår med hjälp av "wearables" och sensorer som är sammanlänkade med våra smartphones. Tillsammans möjliggör alla dessa smarta prylar mer vård på distans, särskilt för alla patienter med kroniska sjukdomar, säger hon.

Samarbetar om hemtester I dag arbetar hennes team med att på distans erbjuda vård för enklare primärvårdsärenden som övre luftvägsinfektioner, utslag och allergi. Och framtiden ligger alldeles runt hörnet.

- Vi samarbetar redan i dag med ett företag som tar fram och säljer hemtester. Via vår app kan man till exempel köpa klamydiatester. Får man sedan ett positivt resultat kan patienten få sitt vårdmöte via video och därefter sitt recept, berättar Josefin Landgård.

Prevention via genkartläggning Hon har stora förhoppningar på att digitaliseringen kan ta vården till helt nya nivåer.

- I framtiden tror jag att vi kan kartlägga gener och livsstilsfaktorer och se indikatorer på sjukdom. Vården blir preventiv i stället för att avhjälpa symtom. I framtiden finns vården "on demand" och det har vi råd med eftersom vårdproduktionen blivit så mycket effektivare genom digitaliseringen, säger Josefin Landgård.

"Tillsammans möjliggör alla dessa smarta prylar mer vård på distans.

Josefin Landgård, operativ chef för vårdcentralen Kry."

LÄS MER

App för vård på distans

Kry erbjuder läkarmöte via app eller sajt där patienterna får råd, remiss eller recept via videomöte och kan sitta kvar på sin arbetsplats eller ta mötet hemifrån en söndagskväll.

► Tjänsten lanserades i mars 2015 och är CE-märkt. Patienten använder mobilt bank-id för att legitimera sig och all data skickas krypterat.

MALIN BENNO BJURSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev