Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Näringsexpert kritisk mot sjukhusmat

Publicerad: 12 maj 2009, 13:55

Stockholmssjukhusens satsning på mat från ett centralt storkök riskerar att skada patienternas hälsa, enligt en expert.


Införandet av vakuumförpackade matpaket på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge och Södertälje sjukhus har kantats av problem. Som Dagens Medicin rapporterade i går, måndag, upplever personalen på sjukhusen att många patienter inte gillar den nya maten.

Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition och ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa, oroas över signalerna från sjukhusen. Han pekar bland annat på studier som visar att patienter som hoppar över måltider löper ökad risk att dö i förtid.

– Det finns en trend att ta in storköksmat och den drivs av extremt starka ekonomiska krav. Men fjärrproducerad mat gör nog att vi inte kan minimera följderna av sjukdomsrelaterad undernäring. I stället skulle det behövas en starkare utveckling mot mer individanpassad kost, säger Tommy Cederholm till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Matförpackningar exploderar på sjukhus i Stockholms län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev