Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Näringslivet ska finansiera nytt diabetescentrum

Publicerad: 7 April 2004, 08:10

Svenska diabetesforskare vänder sig till näringslivet för att få ihop pengar till ett nytt centrum för diabetesforskning vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 200 miljoner kronor måste skrapas ihop - varje år.


I maj invigs det nya diabetescentret på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Fullt utbyggt kommer centret att innehålla ungefär tio forskargrupper med 20 personer i varje. Dubbelt så många som i dag. Kostnad: 200 miljoner kronor. Per år.   - Vi har redan fått in en del av pengarna, säger Kerstin Brismar.  Hon är adjungerad professor på institutionen för molekylärbiologi på Karolinska institutet och överläkare på kliniken för endokrinologi och diabetes vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.   Hon är också, tillsammans med professor Per-Olof Berggren, en av initiativtagarna till det nya centret.  Karolinska institutet kommer att betala för cirka 10 procent av kostnaderna. Resten ska näringslivet stå för.   Hur mycket pengar har ni fått in?

- Det är inte officiellt ännu. Det kommer vi att avslöja på invigningen i maj, säger Kerstin Brismar.  Inte heller vill hon uppge vilka företag som står bakom donationerna. Men hon berättar att de största bidragen kommit från allmänna näringslivet, inte från läkemedelsföretagen. I jakten på donationer vänder man sig både till svenska och utländska företag.   - Vi är inte speciellt oroliga för att vi inte ska få in tillräckligt med pengar, säger Kerstin Brismar.  Men 200 miljoner kronor per år är ganska mycket pengar. Eller?

- Ja, men det är inte omöjligt. Det handlar om att utnyttja kontakter inom näringslivet och söka upp företag för att beskriva vår verksamhet.  För 20-30 år sedan stod staten för 90 procent av kostnaderna för diabetesforskningen på dåvarande Karolinska sjukhuset i Solna.  I dag betalar staten bara 15-20 procent av den årliga forskningsbudgeten på 40 miljoner kronor. Resten kommer från stiftelser och fonder, huvudsakligen amerikanska. Men nu har pengarna från de amerikanska finansiärerna sinat, främst på grund av det dåliga börsklimatet och lågkonjunkturen i USA.  Främsta forskarna ska lockas dit  - De prioriterar inte Europa utan satsar i stället sina pengar på diabetesforskningen i Amerika. Därför måste vi hitta nya sätt att finansiera vår verksamhet, säger Kerstin Brismar.  Det nya diabetescentret ska finnas på Karolinska universitetssjukhusets område i Solna. Tanken är att utvidga den redan befintliga forskningsverksamheten.  - Vi tror inte det blir några problem att locka hit de absolut främsta forskarna eftersom vi redan tillhör världstoppen. Dessutom har vi ett unikt patientmaterial med tillgång till mycket patientdata. Speciellt för vårt diabetescenter är också att vi bedriver forskning på så många olika områden, bland annat på diabetes typ 1 och typ 2 samt komplikations- och behandlingsforskning, säger Kerstin Brismar.   Kerstin Hansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev