Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Narkosmedel gav Laskerpris

Publicerad: 11 september 2018, 12:20

John Glen, Michael Grunstein och Joan Argetsinger Steitz är tre av årets Laskerpristagare.

Foto: Albert and Mary Lasker Foundation

Upptäckten och utvecklingen av narkosmedlet propofol har renderat den brittiske veterinären John Glen ett av årets Laskerpriser.


Ämnen i artikeln:

Intensivvård

Dessa ges i tre kategorier och anses vara de näst mest prestigefyllda inom medicinsk forskning efter Nobelpriset. Nu står det klart vilka som är årets vinnare.

Juryns motivering till att John Glen får Laskerpriset i klinisk forskning är att propofols ”snabba tillslag och frånvaro av kvarvarande effekter har gjort det till det mest använda läkemedlet i världen för att igångsätta anestesi”.

Det var i början av 1970-talet som John Glen anställdes på det brittiska företaget ICI för att hjälpa till att ta fram ett nytt kortverkande narkosmedel för intravenöst bruk. Projektet som Glen så småningom kom att leda resulterade i att propofol godkändes i Storbritannien år 1986. På vägen fanns många hinder som John Glen och hans medarbetare lyckades kringgå . Han fortsatte också i flera år att förbättra produkten, bland annat genom nya sätt att ge läkemedlet via dropp.

”Genom sin vision och ihärdighet under mer än tjugo år ledsagade Glen ett mycket kraftfullt och mångsidigt anestesimedel in i världens medicinska arsenal”, står det på Laskerprisets egen sajt. John Glen arbetade kvar på ICI då det avknoppades under namnet Zeneca och pensionerades senare från det sammanslagna företaget Astrazeneca.

Årets Laskerpriset i basal forskning går till amerikanerna Michael Grunstein och David Allis ”för deras upptäckter om hur genuttryck påverkas genom kemisk modifiering av histoner, de proteiner som packeterar DNA inuti kromosomerna”. De bägge forskarna ”avtäckte ett tidigare gömt lager av genkontroll och banade därmed väg för ett helt nytt forskningsfält”, heter det vidare.

Laskerpriset för särskild insats i medicinsk forskning går till amerikanskan Joan Argetsinger Steitz ”för hennes fyra decennier av ledarskap i biomedicinsk vetenskap ­– exemplifierat genom pionjärupptäckter inom RNA-biologi, generöst mentorskap för blivande forskare och för livaktigt och passionerat stöd för kvinnor inom vetenskapen”.

Läs mer om pristagarna på Laskerprisets sajt.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Intensivvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev