Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Narkotikaklassade läkemedel försvinner från barnsjukhus

Publicerad: 8 februari 2010, 13:44

Narkotikaklassade läkemedel försvinner från barnsjukhus

Foto: Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Kontrollen över narkotikaklassade läkemedel på Astrid Lindgrens barnsjukhus är dålig. Det visar utredningen kring den dråpanklagade läkaren.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I samband med utredningen kring den läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus som misstänks för dråp och som inom kort kommer att åtalas har de förhör som polisen hållit satt fingret på en annan sak: Den dåliga kontrollen över narkotikaklassade läkemedel. I ett flertal förhör vittnar personalen om hur dessa preparat oförklarligt försvinner från de rum där de förvaras samt den dåliga ordning som finns på sjukhuset över vilka som egentligen hämtar ut olika preparat.

Vi har ständigt ampuller från narkotikaskåpet som försvinner, det är omöjligt att hitta var de tar vägen , säger en ur personalen i ett förhör.  Vi har gjort åtgärder, försöker skärpa upp kontrollen utav det, men det är enormt svårt, det är för många som har tillgång till skåpet.

Som det är i dag har kanske uppemot ett hundratal sjuksköterskor och läkare tillgång till det medicinrum som finns på sjukhuset. Den enda registreringen som görs är med hjälp av ett nyckelkort. Väl inne i rummet kan den som vill ta för sig av läkemedlen.

Vid två tillfällen gjorde polisen oanmälda besök i samband med dråputredningen. Efter besöken skrev de bland annat:  Sjukhuset har ingen kontroll över medicinen.   Tiopental stod öppet på en hylla, lätt åtkomlig.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev