Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nässpray för enklare vaccinering

Publicerad: 5 oktober 2005, 11:48

Influensavaccin i form av nässpray testas på små barn. Slår försöken väl ut kan ett vaccinationsprogram för barn under två år bli aktuellt.


- Det är dessa yngsta som blir riktigt sjuka. Och med vaccin som tas via näsan blir vaccinationen enklare, säger Leif Gothefors, professor och barnläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han leder den svenska delen av en internationell studie där 8476 barn mellan 6 och 23 månader ingår. Hälften av barnen har fått vanligt avdödat influensavaccin i sprutform, medan den andra hälften vaccinerats med levande vaccin via näsan, som nässpray.

Yngre de stora spridarna  Undersökningen är en av de första som testar influensavaccination på barn yngre än fem år. Näsvaccinet är redan godkänt i USA för 5-15-åringar.

- Men det är de yngre som är de stora spridarna. Kan man hindra dem från att bli sjuka så tyder flera studier på att även influensan bland vuxna minskar, säger Ragnar Norrby, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

Resultaten från den delvis svenska studien bearbetas just nu och om vaccinet visar sig ge ett bra skydd mot influensa är det Socialstyrelsen som tar ställning till om barnvaccinationer ska bli aktuella.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev