Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nässpray kan lindra social fobi

Publicerad: 25 Juni 2008, 09:19

Nässpray med oxytocin kan lindra social fobi. Det har svenska och brittiska forskare lyckats visa i en experimentstudie med magnetkamera.


Oxytocin är ett lugnande hormon som frigörs i kroppen vid till exempel massage eller amning. I en studie som publiceras i Journal of Neuroscience visar forskare vid Karolinska Institutet och Welcome Trust Functional Imaging Laboratory i London att oxytocin även kan ge en allmän, behaglig känsla som man kan dra nytta av vid social fobi.

Försökspersonerna fick se bilder på fyra olika ansikten, varav några kombinerades med en svag strömstöt. När personerna fick oxytocin som nässpray kände de inte längre samma obehag när de på nytt fick se bilderna.

Resultatet gick också att följa med magnetkamera. De som kände obehag hade större aktivitet i amygdala och ett annat område i hjärnan som heter fusiform face area. Aktiviteten minskades av oxytocin.

– Det ser väldigt lovande ut. Mycket talar för att oxytocin kan hjälpa dem som lider av social fobi, säger Predrag Petrovic, forskare i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Solna, till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev