Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nästan alla diabetiker bör få statiner enligt ny studie

Publicerad: 11 januari 2008, 14:02

Majoriteten av diabetiker bör få behandling med blodfettsänkande statiner, enligt en ny metaanalys som publiceras i veckans nummer av tidskriften Lancet.


I analysen ingick 18 686 personer med diabetes från 14 randomiserade studier av statinbehandling. Enligt analysen minskar behandling med dessa läkemedel den totala dödligheten i patientgruppen med 9 procent efter behandling under i genomsnitt 4,3 år.

Dödligheten i kardiovaskulär sjukdom minskade under samma behandlingstid med 13 procent, medan minskningen av dödlighet av andra orsaker inte var signifikant.

Studieförfattarna, från en rad universitet i olika länder, menar att statinbehandling bör övervägas för alla diabetespatienter som bedöms ha en förhöjd risk för kardiovaskulära händelser.

- Detta är en viktig studie som ger belägg för att statinbehandling är bra för diabetiker och minskar totalmortaliteten. Effekten är ungefär likvärdig som den man ser hos icke-diabetiker, kommenterar Peter Nilsson, docent och universitetslektor vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

- Studien ger ett kraftfullt stöd för att statinbehandling till diabetiker är effektiv och säker. Dessutom är den numera ganska billig i de flesta fall. En oklarhet i dagsläget är dock om man skall eftersträva mycket låga kolesterolnivåer hos diabetiker med extra hög risk, exempelvis hos dem som genomgått en tidigare infarkt. Kanske kan dessa patienter få hjälp av nya, effektiva  superstatiner  eller genom kombinationsbehandling, säger Peter Nilsson.

Enligt Läkemedelsverkets rekommendationer från 2006 bör inte alla, men de flesta, diabetiker få lipidsänkande behandling. De som har minst en riskfaktor utöver diabetessjukdomen bör få statinbehandling, enligt rekommendationerna.

Lancet 2008; 371: 117-125.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev