Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nästan alla nobbar Kalmar

Publicerad: 24 oktober 2016, 12:34

Det är förmodligen bara en handfull personer som kommer att flytta med E-hälsomyndigheten till Kalmar, tror en fackförening.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

I förra veckan stod det klart att E-hälsomyndighetens generaldirektör Torsten Håkansta inte flyttar med myndigheten till Kalmar 2018. Och det verkar som ytterst få är villiga att byta ort.

– Just nu skulle jag gissa fem snarare än tio, säger Emmeli Gross som är it-arkitekt och ordförande för Saco:s akademikerförening på E-hälsomyndigheten.

Hon sammanfattar myndighetens förutsättningar som omöjliga.

– Det är inte så lätt att flytta en hel familj. Jag har inte hört några kollegor som beslutat sig för att flytta, och de som funderar på det är tveksamma, säger hon.

Hon poängerar att det inte har gjorts någon enkätundersökning utan att hon gör uppskattningen dels utifrån pratet i korridorerna och dels utifrån det lilla antalet som följt med på presentationsresorna till Kalmar.

– Det var inte mer än 25 skulle jag tro. Jag följde med på en av de resorna och det var inte många som var på väg att ta steget heller.

Hon tror att anledningen till att intresset är så svalt delvis beror på att många är rotade i Stockholm, delvis att arbetsmarknaden är så pass bra.

– Det är en het arbetsmarknad i Stockholm, de flesta har ganska lätt för att hitta nya jobb.

Hade det spelat någon roll om flytten gick till exempelvis Göteborg?

– Kanske lite. Nu pratar jag utifrån mitt eget perspektiv – om man har en specialistroll och flyttar till en ganska liten ort, tänker jag att det är svårt att hitta andra jobb där om det skulle visa sig att det inte fungerar på E-hälsomyndigheten av någon anledning, att man inte trivs eller så.

Vid årsskiftet planerar E-hälsomyndigheten att göra en drive för att rekrytera personal och då ska det stå klart hur många som faktiskt är intresserade av att flytta med. Till dess vill myndigheten inte spekulera i hur stort intresset är, säger E-hälsomyndighetens pressavdelning till Dagens Medicin.

Än så länge finns ingen officiell utlysning av jobb, vilket till stor del är en juridisk fråga då man först måste definiera den nya organisationen och alla befattningar. Och det finns ingen ”stanna-kvar-bonus”.

– Det är jättesvårt, de har ju fått ett nästan omöjligt uppdrag. Jag tror myndigheten kämpar på så gott det faktiskt går. Ovanpå sitt vanliga uppdrag ska man också flytta utan att det påverkar något, och det går ju inte, säger Emmeli Gross.

Relaterat material

Håkansta slutar som generaldirektör

Myndighetsflytt till Kalmar väcker kritik

E-hälsomyndigheten till Kalmar

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev