Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nästan alltid överbelagt i Helsingborg

Publicerad: 11 mars 2013, 09:57

Helsingbors lasarett är bara överbeläggningsfritt var tjugonde dag. Det visar en ny kartläggning.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettRegion Skåne

Det är Helsingborgs Dagblad som har kartlagt överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett. Tidningen har gått igenom sjukhusets egen dokumentation av överbeläggningar från den 1 januari 2011 till den sista februari i år. Genomgången visar att det bara var 38 av 790 dagar som var helt fria från överbeläggningar, alltså var tjugonde dag.

Tidningens kartläggning visar också att sjukhuset inte når sitt eget mål på att inte ha mer än fyra överbeläggningar samtidigt. Detta mål nåddes bara under en tredjedel av dagarna. Under 87 av de 790 dagarna hade Helsingborgs lasarett 20 överbeläggningar eller mer.

Sedan 2005 har Arbetsmiljöverket dömt ut viten på totalt 3,5 miljoner kronor för felplacerade sängar på Helsingborgs lasarett. I september 2011 beslutade Arbetsmiljöverket att ett vite på en miljon kronor ska utdömas varje gång myndigheten upptäcker att sängar står fel på sjukhuset. Detta vite har hittills dömts ut en gång. Men de läkare och sjuksköterskor som Helsingborgs Dagblad talat med berättar att det finns risk att det blir mer miljonböter för sjukhuset.

– Rätt som det är ringer vårdkoordinatorn och säger att vi måste ta en extra patient. "Men det är fullt, säger jag. Då får vi ta miljonplatsen, det är bara den kvar". Och så blir det så, vi får lägga en patient i korridoren där vi riskerar att få ett vite på en miljon kronor om Arbetsmiljöverket kommer, berättar sjuksköterskan Maria Rosberg för tidningen.

Relaterat material

Dyr felplacering i Helsingborg

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev