Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nästan hälften av alla EU-godkända läkemedel saknas i Sverige

Publicerad: 14 maj 2018, 15:19

Av alla läkemedel som godkänts i EU är bara 55 procent tillgängliga i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det visar statistik från årsskiftet från den europeiska branschorganisationen Efpia, skriver nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden i dag.

Tyskland ligger i topp med 85 procent av alla godkända läkemedel tillgängliga. Lettland och Litauen ligger i botten med bara 14 respektive 20 procent tillgängliga läkemedel. I Norge är siffran ungefär densamma som i Sverige, 53 procent, medan 68 procent av läkemedlen var tillgängliga i Finland och 79 i Danmark.

– Statistiken visar att en stor andel läkemedel inte är tillgängliga för europeiska patienter, generellt sett. Och även om Sverige ligger någonstans i mitten av listan är det fortfarande en stor mängd läkemedel som inte är tillgängliga för svenska patienter, säger Karolina Antonov, analyschef på Läkemedelsindustriföreningen, Lif, till Läkemedelsmarknaden.

En starkare styrning från landstingens, NT-rådets och statens sida har fått negativ effekt på tillgängligheten till läkemedel, anser hon.

Av de 45 procent som inte finns tillgängliga i Sverige saknas det helt uppgifter om 11 procent vad gäller förmånsbeslut, klinikläkemedelsutvärdering och NT-rådsrekommendation.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev