Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nästan tre miljoner européer fick cancer förra året

Publicerad: 16 februari 2005, 09:59

Under år 2004 fick 2,9 miljoner européer en cancerdiagnos, och 1,7 miljoner dog av cancer, enligt en rapport som publiceras i tidskriften Annals of Oncology.


EU-länderna står för två miljoner av de nya cancerfallen och 1,2 miljoner av dödsfallen. Trots att insjuknandet och dödligheten håller sig konstant, varnar forskare vid WHO-organet International Agency for Research on Cancer, IARC, i Lyon, Frankrike, för att dessa siffror kommer att öka. Detta eftersom Europas befolkning blir allt äldre.

Forskarna anser att det är viktigt att snabbt göra något åt de cancerformer som dödar flest: cancer i lungor, tjock- och ändtarm, bröst och magsäck.

Lungcancer var totalt sett den vanligaste diagnosen och stod för 13,2 procent av de nya fallen och 20 procent av dödsfallen. Cancer i tjock- och ändtarm stod för 13 procent av de nya fallen och 11,9 procent av dödsfallen. Cancer i magsäcken minskar i alla länder, men utgjorde ändå 8,1 procent av alla cancerdödsfall.

Männen drabbades oftast av lungcancer, medan prostatacancer var den näst vanligaste formen. Bland männen i EU-länderna var prostatacancer den vanligaste tumördiagnosen.

Bland kvinnorna var bröstcancer vanligast, hela 27,4 procent av de nya fallen bland kvinnorna. Det var också den cancerform som dödade flest kvinnor, nästan 130 000. Detta var 17,4 procent av alla kvinnor som avled av cancer.

Bröstcancertrenderna är trots allt uppmuntrande, eftersom screening för sjukdomen sänker dödligheten. Däremot anser forskarna att mer ansträngningar måste göras för att förebygga kolorektalcancer.

När det gäller lungcancer är forskarna oroade över de yngre kvinnorna, där sjukdomen ökar. Situationen är värre i Central- och Östeuropa än i norra Europa. Att beränsa tobaksrökningen är därför viktigt i dessa områden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev