Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nätet ersätter tusentals mil i bil

Publicerad: 23 April 2015, 09:12

Först ville skyltarna inte visa sig men efter någon minut kom arbetsterapeuten Agneta Carlssons presentation från Umeå i gång. Så fick publiken i Göteborg själv uppleva att det går bra att hålla även ganska långa möten på distans.

Foto: Alexander Kristofersson

En presentation som hölls i Umeå, inför publiken i Göteborg, fick illustrera Västerbottens läns landstings entusiastiska införande av telemedicin.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

– Det är patienternas och personalens intresse som är avgörande. Här i norr har vi så påtagliga vinster i att man kan spara på resorna, säger Annika Rydberg, barnhjärtläkare i Umeå.

Norr om sig har hon ingen barnhjärtläkarkollega. I norra Norrland har det därför varit svårare att fånga nyfödda barn med allvarliga hjärtfel. Däremot finns det personal som kan hantera den ultraljudsutrustning som används. Gällivare sjukhus och Sunderby sjukhus i Norrbottens läns landsting har nu försetts med utrustning som förmedlar ultraljudsbilderna till Annika Rydberg i Umeå på distans, samtidigt med undersökning.

– Jag kan säga till den som undersöker patienten att ”om du vrider lite till vänster så ser vi om det finns cirkulation”.

Annika Rydberg deltog, just på distans från Umeå, i ett föredrag vid Vitalismässan i Göteborg på torsdagsmorgonen. Exemplet var bara ett i mängden på hur Västerbottens läns landsting använder sig av telemedicin för att minska behovet av långa resor för patienterna.

Några exempel omfattar digital medicinsk utrustning, till exempel ett stetoskop med bluetooth som hjälper barnhjärtläkaren i Umeå att utesluta hjärtfel hos barn i exempelvis Skellefteå. Den bedömningen görs med inspelade ljudfiler så att personalen på de två orterna inte behöver bestämma tid för distansmöte.

Men de flesta fallen av användning sker med enkel utrustning, ofta patienternas egna hemdatorer, och standardmässiga videomötesprogram som Lync eller Skype. I princip är dessa lösningar desamma sedan många år men strulet har minskat klart på senare år med bättre datorer, snabbare nät och mognare programvaror. Nu kan nordnorrländska barn möta sin logoped såhär, och patienter med regelbundna sjuksköterskekontakter kan klara av dem hemifrån. Exempel gavs också på hur bedömningar av befarade maligna melanom och borrelia kan klaras av med hjälp av foton.

Även arbetsterapeuten Agneta Carlsson, på handrehabenheten vid Norrlands universitetssjukhus, deltog på distans från Umeå. Hon redogjorde för sin enhets användning av telemedicinska möten under förra året. 252 patienter deltog i distansmöten som ersatte besök. 9 procent av enhetens patienter fick arbetsterapi via telemedicintjänst. Och sammanlagt undveks 8 612 mils resor.

Patienterna ger videomötena höga betyg i mätningar. 95 procent instämmer helt eller till stor del i påståendet ”Jag känner mig nöjd med telemedicin som metod”.

Relaterat material

Blocket är snabbare än plattan

Vitalis blickar framåt – och bakåt

Framtidens bilder hjälper dig att hantera mer information

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev