Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Näthandeln ger apoteksmarknaden stora prisskillnader

Publicerad: 21 augusti 2014, 09:30

Identiska receptfria läkemedel säljs för helt olika pris på apoteksmarknaden. Men mellan apotekens fysiska butiker är skillnaderna ganska små, visar en undersökning från Handelns utredningsinstitut, HUI.


I genomsnitt är prisskillnaden så hög som 18 procent mellan högsta och lägsta pris och på ett och samma receptfria läkemedel. Det motsvarar i snitt 15 kronors prisskillnad.

Om man enbart ser till butikspriserna i de fysiska apoteken är skillnaden lägre, 7 procent. Det är näthandeln som håller lägsta priset på 50 av de 51 kartlagda läkemedlen. I själva verket är det bara en enskild aktör som står för de betydligt lägre priserna, nämligen Apotea. Apoteket AB håller nämligen samma priser på nätet som ute i butik och än så länge finns bara dessa två större aktörer på nätet som platsade i studien.

– Det är förvånande att prisspridningen var låg i den fysiska handeln. Jag trodde att prisspridningen skulle vara större, säger Andreas Svensson, på HUI, till Dagens Apotek.

För 37 procent av produkterna är prisskillnaden lägre än 1 krona i den fysiska apotekshandeln.

Andreas Svensson ger hemelektronikbranschen som exempel i motsatt riktning. Också den säljer homogena produkter men där är prisspridningen stor.

Kartläggningen omfattar 51 receptfria läkemedel i apotekshandeln på nätet och i butiker. Receptfria läkemedel utgör en stor del av apotekens försäljning och omsätter cirka 5 miljarder kronor per år i Sverige.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev