Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nationell lösning får tummen upp

Publicerad: 12 februari 2014, 09:39

Alla partier, utom Moderaterna, ställer sig bakom Vårdförbundets förslag till nationell lösning för att komma åt bristen på specialistsjuksköterskor.


Det uppger Vårdförbundets tidning Vårdfokus i dag.

Vårdförbundets förslag om akademisk specialisttjänstgöring bygger på ett nationellt system med lika villkor för sjuksköterskornas specialistutbildningar, oavsett var de bor. Genom lagstiftning ska landsting och kommuner ansvara för att ordna utbildningsanställningar som regleras genom kollektivavtal.

Alla partier säger sig vilja se över en sådan lösning, enligt tidningens hemsida. Moderaterna säger sig också vara positiva till idén men vill inte se en nationell lösning, de anser frågan vara de enskilda landstingens ansvar.

På Vårdförbundet är man glad för att alla politiska partier instämmer i förbundets problembeskrivning av bristen på specialistsjuksköterskor men anser att en nationell lösning är viktig.

– Det kan inte bara vara upp till de enskilda landstingen och kommunerna, utan det måste finnas ett övergripande samhälleligt ansvar, säger Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrateg på Vårdförbundet, till Vårdfokus.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev