Nyheter
Nationell screening för tarmcancer
Publicerad: 13 juni 2013, 07:34
Hälso- och sjukvården i Sverige bör erbjuda screening för kolorektalcancer, föreslår Socialstyrelsen. Det kräver en storsatsning för att få fram fler läkare som kan göra koloskopi.
Ämnen i artikeln:
Tarmcancer– Ett nationellt screeningprogram beräknas minska dödligheten i tjock- och ändtarmscancer med 15 procent för prognosen är mycket god om sjukdomen upptäcks tidigt, säger Arvid Widenlou Nordmark, Socialstyrelsens cancersamordnare.
Han tillägger att sjukvården i och med detta skulle kunna rädda ungefär 300 liv varje år. Socialstyrelsen gör därmed en annan bedömning av vad myndigheten gjorde för bara ett par år sedan då det blev tummen ned för nationell kolorektalcancerscreening.
Enligt den nya förslaget ska alla i åldrarna 60–74 år omfattas av screeningen, som innebär undersökning av eventuell förekomst av blod i avföringen.
I Stockholms läns landsting och Region Gotland förekommer redan dessa rutinmässiga undersökningar. Övriga landsting och regioner – med Västernorrland som undantag – har tackat ja till att medverka i en nationell studie som ska ge svar på bland annat hur screening påverkar dödligheten, vilken metod som är lämpligast och hur individen upplever screeningen. Studien, som drar igång vid årsskiftet, kommer nu att pågå parallellt med införandet, säger studieledaren Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi och hepatologi verksam vid Karolinska universitetssjukhuset.
Han betonar att det inte blir enkelt att införa det nya screeningprogrammet. Det kommer att kräva stora insatser från landstingens sida. Inte så mycket för att utföra själva testerna, utan för att följa upp alla patienter med blod i avföringen med hjälp av koloskopi. Vid koloskopi undersöker läkaren patientens änd- och tjocktarm med hjälp av ett slangliknande instrument med en kamera längst fram.
– Det är den stora kritiska faktorn. En bra koloskopi kräver ett stort kunnande och en stor erfarenhet av utföraren. Det är farligt om man gör fel, man kan skada patienten, säger Rolf Hultcrantz.
Han tillägger att det råder brist på koloskopister i dag, i synnerhet i vissa delar av landet.
Arvid Widenlou Nordmark på Socialstyrelsen är medveten om detta.
– Vi ser fram emot svaren från landstingen och regionerna nu, hur de ser på sina möjligheter att utföra koloskopi i den omfattning som krävs, säger han.
Mammografiprogrammet för tidig upptäckt av bröstcancer föreslås rulla på enligt redan gällande rekommendation: alla kvinnor mellan 40 och 74 år bör kallas var 18-24:e månad.
Däremot vill Socialstyrelsen som väntat inte ha någon nationell screening för prostatacancer med hjälp av PSA-prov.
– Att införa screening i dag skulle leda till att betydligt fler män kommer att skadas än hjälpas, säger Arvid Widenlou Nordmark.
Socialstyrelsen tar emot synpunkter fram till den 30 september i år. De slutgiltiga rekommendationerna kommer i februari 2014.
Här kan du läsa förslagen:
Rekommendation om screening för tjock- och ändtarmscancer.
Rekommendation om screening för prostatacancer.
Rekommendation om screening för bröstcancer.
SARA RÖRBECKER