söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nationella taxan blir kvar

Publicerad: 26 april 2013, 13:00

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån. Roger Molin.

Den nationella taxan blir kvar. Det är beskedet från socialdepartementet som har tagit fram ett förslag på hur taxan ska utvecklas.


Mona Boström som utredde nationella taxan på regeringens uppdrag lämnade sitt förslag i november. Hon ville att taxan skulle fasas ut och försvinna 2019. Men förslaget väckte skarpa protester och nu har socialdepartementet ändrat sig.

– Det kommer inte att bli några tvångsåtgärder och vi fastställer inget avvecklingsdatum. Den nationella taxan blir kvar under så lång tid som vi kan överblicka i dag, säger Roger Molin, nationell vårdvalssamordnare.

Förslaget som departementet nu har tagit fram består av fyra delar. Den första handlar om att de läkare och sjukgymnaster som i dag går på den nationella taxan ska komma in i vårdvalssystem.

– När det finns vårdvalssystem så tror vi att de som går på nationella taxan kommer att vilja ansluta sig till dem eftersom det blir mer fördelaktigt för dem, säger Roger Molin.

Den andra delen handlar om att få med dem som arbetar på taxan i ett kvalitetsutvecklingsarbete. De ska vara med i nationella kvalitetsregister och följas upp på samma sätt som all annan sjukvård. Den tredje delen består av en ökad transparens och insyn i verksamheten. Vad detta kommer att innebära kan departementet inte ge besked om än. Det ska bli tydligare när socialminister Göran Hägglund (KD) i maj presenterar sitt förslag till etisk plattformen för vård och omsorg.

För det fjärde föreslår socialdepartementet nya ersättningssystem för dem som arbetar på nationella taxan. Exakt hur dessa ska se ut är inte klart än. Men det handlar om så kallad vårdepisodsersättning. Vårdgivarna ska få ersättning för en hel vårdkedja. Det innebär att vårdgivarna ska kunna belönas vid ett gott vårdresultat eller få mindre ersättning om det uppstår vårdskador eller komplikationer.

– Vi ska se om det är möjligt att hitta nya ersättningssystem för dem som går på nationella taxan så att de inte bara ersätts per åtgärd, säger Roger Molin.

Relaterat material

C: Taxan bör vara kvar tills vårdvalet är infört

Politiker sågar förslag om slopad nationell taxa

”Förslaget är för enkelt”

Nationella taxan fasas ut till 2019 enligt nytt förslag

Patienter riskerar tvingas bort

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev