Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nationella taxan oväntad bricka i spel om kärnkraft

Publicerad: 4 februari 2010, 10:31

Nationella taxan oväntad bricka i spel om kärnkraft

Foto: Göran Thingwall (m).

Privatläkaren och riksdagsledamoten Göran Thingwall (m) hotar att fälla den borgerliga kärnkraftsuppgörelsen. Nu tas han i örat av statsminister Fredrik Reinfeldt (m).


Förra veckan meddelade Göran Thingwall att han lämnar moderaterna och går in i Sveriges pensionärers intresseparti, SPI. Orsaken är att partiet inte har nominerat honom inför höstens riksdagsval.

Bakom konflikten ligger motsättningar om hur vårdvalet påverkar läkare som går på den nationella taxan. Göran Thingwall driver en egen mottagning i Solna och har vägrat att rösta i enlighet med partilinjen i frågan.

När det gäller kärnkraften är Göran Thingwall för en utbyggnad. Trots det är han beredd att rösta nej till propositionen som ska möjliggöra nya reaktorer om han inte får som han vill i frågan om den nationella taxan.

– Om nu proppen är så viktig för dem så borde de vara beredda att göra en kompromiss, säger han till TT.

Eftersom flera centerpartister också säger nej till utbyggd kärnkraft kan regeringen få svårt att få igenom sitt förslag i riksdagen. Ändå avvisas Göran Thingwalls propåer av Fredrik Reinfeldt (m).

– Jag kommer inte att kohandla för att byta för Sverige långsiktiga intressen mot privata särintressen, säger statsministern till TT.

Relaterat material

Göran Thingwall (m) angriper partiledningen efter petning

Moderat läkare går emot partiet i vårdvalsfrågan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev