Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nationellt forskningscentrum bildas

Publicerad: 3 april 2012, 11:17

Foto: Photos.com

Ett nationellt institut för bland annat biomedicinsk forskning presenterades i dag. Målet är att det ska vara världsledande och ha minst ett tusental forskare knutet till sig.


Sweden Science for life lab, ”SciLifeLab”, blir ett nationellt forskningsinstitut från och med nästa år. Det är ett samarbete mellan Karolinska institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

– Det här är väldigt viktigt för att lyfta svensk medicinsk forskning, sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) vid en presskonferens i dag, tisdag, då institutet presenterades.

Enligt ministern väntas anslagen ligga på cirka en halv miljard till en början med målet att de ska stiga till runt en miljard kronor om några år. Summorna är inget löfte.

– Det finns aldrig garantier, är man duktig så får man forskningsanslag, sade ministern på presskonferensen.

Målsättningen är att locka internationella forskare av högsta klass.

– Det ska vara världsledande och då duger det inte med bara svenska forskare, även om det finns väldigt många duktiga, sade Jan Björklund.

Forskarna ska arbeta med att kartlägga orsaker bakom sjukdomar och att hitta nya metoder för behandling och nya läkemedel.

Även privata aktörer är en del av projektet. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsar 220 miljoner kronor på tekniklaboratorier.

Astra Zeneca har skrivit på ett femårigt samarbetsavtal med Sci life lab för att investera i forskning för mellan 5 och 10 miljoner dollar per år i fem år, vilket motsvarar mellan drygt 30 och 65 miljoner kronor.

–  Sci life lab kombinerar avancerad teknologi med djup kunskap inom translationell medicin och molekylär biovetenskap, ett område som är av stort intresse för Astra Zeneca för att hitta nya behandlingar till patienter. Vi har därför träffat en avsiktsförklaring med Sci life lab som innebär att vi avser att stärka vårt samarbete, säger Astra Zenecas svenske vd Anders Ekblom i ett pressmeddelande.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev