Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nationellt uppdrag för utökad testning

Publicerad: 31 mars 2020, 12:02

Statsministern, socialministern och miljö- och klimatminister närvarade vid dagens pressträff.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

En nationell strategi för att utöka testningen för covid-19 ska tas fram. Totalt besöksförbud på landets äldreboenden införs.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Regeringen har beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka testningen för covid-19. Sjukvården ska fortsatt prioriteras men budskapet är att fler grupper ska testas.

– Uppdraget syftar till att utöka testningen till andra prioriterade grupper som är samhällskritiska, säger Isabella Lövin.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det finns stora vinster med att testa ännu fler.

– För det första kan fler som isolerat sig komma tillbaka till jobbet om provet visar att man inte har coronaviruset. Det ger bättre förutsättningar för vården, omsorgen och andra att gå tillbaka till sitt jobb, säger Hallengren.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) testar Sverige i dag lika mycket som alla andra jämförbara länder.

– För några dagar sedan var det 36 000 som blivit testade. Däremot har myndigheten gett uttryck för att det finns olika stadier i testerna. Finns det inte tillräckligt tillförlitliga tester är det ingen idé att gå upp i testerna, säger Löfven på pressträffen.

Regeringen har också beslutat att införa totalt besöksförbud på landets äldreboenden.

– Vid regeringssammanträdet i går beslutade vi om ett besöksförbud på landets samtliga äldreboenden. Det beslutet träder i kraft i morgon, onsdag. Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud, säger Isabella Lövin och tillägger att regeringen ser ett behov av enhetlighet.

På pressträffen upprepar Stefan Löfven uppmaningen till svenska folket om att ta sitt ansvar för att göra vad man kan för att inte bidra till smittspridning.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger statsministern.

– Det som har störst betydelse är den insats var och en av oss kan göra varje dag. Det är vår gemensamma förmåga att under lång tid härda ut, bita ihop och dra sitt strå till stacken som fäller avgörandet, säger Löfven.

TT

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev