Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nätjournaler kvar trots patientens borttagningskrav

Publicerad: 9 augusti 2017, 10:21

En patient i Uppsalaregionen som krävde att nätjournalen skulle tas bort fick inte sin begäran tillgodosedd. Idag finns ingen laglig rätt att få nätjournalen helt raderad, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenRegion Uppsala

Region Uppsala län ligger långt framme när det gäller att tillhandahålla nätjournaler. Dessa är tillgängliga via bank-id. Däremot går det inte att få sin journal borttagen.

I ett aktuellt fall i Uppsala ville en patient ta bort sin nätjournal helt, så att varken denne själv eller andra ska kunna läsa den. Personen har vänt sig till Socialstyrelsen för att få igenom sina krav. Mannen ifrågasätter där vårdgivarens rätt att lägga ut journalerna på nätet.

Socialstyrelsen svarar mannen att lagen inte ger stöd för att en patient ska kunna kräva att få nätjournalen helt raderad. Enligt Lisa van Duin, jurist inom hälso- och sjukvårdsfrågor på Socialstyrelsen, säkerställer lagen endast att det råder en tillräcklig sekretess för nätjournaler.

– Vårdgivare ska se till att obehöriga inte kan komma åt eller ta del av patientuppgifter. Däremot har lagstiftaren inte tänkt sig att patienter ska kunna förhindra helt att uppgifter görs tillgängliga på nätet, säger Lisa van Duin, till Dagens Medicin.

Även om nätjournaler möjliggör bättre tillgång till patientuppgifter, så finns risken att dessa också bli tillgängliga för nyfikna närstående och andra obehöriga. Mot detta står behovet att säkerställa att information finns tillgänglig för att ge patienterna rätt vård.

– Tanken är att patienterna ska ha rätt att läsa sina journaler, till en början på papper, sedan digitalt och nu på nätet. Om en patient är missnöjd med det rekommenderar jag denne att kontakta sin vårdgivare. Det finns ingen lagstiftad rättighet för patienter att neka alla till att läsa deras journaler på nätet. Däremot har man alltid rätt att neka till sammanhållen journalföring. Men att tvinga fram en borttagning går inte, säger hon.

Louise Arodén, som är chef för enheten för E-hälsa på Hälso- och sjukvårdsavdelningen i Region Uppsala län, säger att regionen inte erbjuder patienterna möjligheten att ta bort nätjournaler helt så att ingen kan läsa dem, även vårdgivare.

– Försegling av nätjournalen är allt fullt möjlig för patienter som önskar det. Då är nätjournalen inte tillgänglig för personlig läsning genom inloggning. Det går bra att häva förseglingen om man ångrar sig, säger hon.

Detta gäller alltså patienters åtkomst till journaluppgifter som är åtkomliga på nätet.

– Vårdens möjlighet att elektroniskt läsa journalanteckningar via nätet går inte att försegla. Dock finns särskilda regler för dem som exempelvis har skyddad identitet, säger Louise Arodén.

Relaterat material

Omstridd tillgång till nätjournal

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News