Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nätläkarbolag betalade för positiv studie

Publicerad: 12 maj 2017, 09:11

Foto: Thinkstock

Digital vård är kostnadseffektiv! Det slås fast i en studie bekostad av ett av de stora svenska nätläkarbolagen.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

”Ett införande av digitala konsultationer skulle leda till betydande samhällsekonomiska besparingar.” Det slår Björn Ekman, docent i hälsoekonomi vid Lunds universitet, fast i en studie som nätläkarbolaget Min doktor använt sig av vid flera tillfällen, rapporterar Dagens Nyheter. Det som däremot inte framgår i slutversionen av studien är att den bekostats av Min doktor . Enligt tidningen, som tagit del av avtalet, har nätläkarbolaget betalat Lunds universitet 97 200 kronor för studien.

Daniel Persson är affärsutvecklingschef på Min doktor. Han svarar så här på Dagens Nyheters fråga om han inte tycker att bolaget borde ha varit öppna med vem som betalt studien:

– Nej, det påverkar inte innehållet i själva studien. Vi har försett Björn med information, så det är två helt olika saker. Jag förstår vart du vill komma; att vi har köpt en studie som skulle vara till gagn för vår del, men som Björn skriver i sin rapport är den skriven med god forskningsetisk bakgrund.

Enligt DN kommer det som en nyhet för Björn Ekman att Min doktor inte står med i studien och efter några timmar tar han fram en reviderad rapport där bolaget står med som finansiär.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev