Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nature uppmärksammar bankettbojkott på Karolinska

Publicerad: 12 augusti 2010, 12:35

Missnöjet med Karolinska institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson uppmärksammas nu i tidskriften Nature. Flera forskare bojkottar lärosätets jubileumsbankett i protest.


”Det skulle bli ett år av högtidliga firanden för Karolinska institutet i Stockholm. Men 200-årsjubileet vid det vördnadsvärda medicinska universitetet, som utser vinnarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin, har förmörkats av ett fränt gräl.”

Så inleds en artikel i veckans utgåva av den ansedda brittiska tidskriften Nature. På en helsida uppmärksammar tidningen den kritiska debattartikel som tolv professorer publicerade i Dagens Nyheter tidigare i somras. Artikelförfattarna vänder sig bland annat mot rektorn Harriet Wallberg-Henrikssons agerande i samband med att Karl Tryggvason fråntogs sitt uppdrag som dekanus i våras.

Professorerna anklagar även Harriet Wallberg-Henriksson för att stå för ett odemokratiskt ledarskap. Missnöjet har gått så långt att flera av dem har bestämt sig för att bojkotta jubileumsbanketten den 27 augusti som gästas av kung Carl XVI Gustaf.

– Rektorn är ansvarig för att göra Karolinska mer auktoritärt och mindre fritt, och hon borde avgå. Med tanke på sinnesstämningen kommer flera ledande forskare inte att gå på middagen med kungen. Jag kommer inte att gå, säger Hugo Lagercrantz, professor i pediatrik, till Nature.

Harriet Wallberg-Henriksson säger att kritiken mot henne bygger på missförstånd, men att hon välkomnar en debatt om universitetets framtid.

Läs Natures artikel:

Power struggle hits Swedish institute (engelsk text)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev