Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nätverk vill stärka psykiatrins ställning

Publicerad: 4 november 2003, 08:17

Det behövs en nationell samling för att stärka psykiatrins ställning. Det anser Nätverket för integrerad öppen- och slutenvård vid psykoser. I veckan ska nätverket och Socialstyrelsen träffas för att diskutera hur detta ska ske.


- Psykiatrin har nedvärderats i debatten. Därför finns det behov av en kraftsamling som kan visa motbilder till de skräckscenarier som vi läst om i massmedia under höstens psykiatridebatt, säger Jan Blomqvist, verksamhetschef för Karlakliniken i Örebro läns landsting.   Tillsammans med Karin Hallén, sektorschef för psykiatri Östra i Göteborg, och Alain Topor, FoU-chef inom psykiatrin södra i Stockholms läns landsting, har han skrivit ett brev till Socialstyrelsen för att påpeka behovet av någon form av aktivitet som visar på det utvecklingsarbete som pågår inom psykiatrin.

Utvecklingsarbete i det tysta  - En nationell konferens som påvisar konstruktiva alternativ skulle kunna vara ett sätt, säger Jan Blomqvist.  Nätverket för integrerad öppen- och slutenvård vid psykoser omfattar i dag sex kliniker i landet, och har utvecklat integrerade former för behandling av människor med svåra psykiska sjukdomar.  - Även om allt inte är frid och fröjd och det är knappa resurser inom psykiatrin så har vi byggt upp behandlingsformer som på ett anständigt sätt förverkligar målen om kontinuitet, tillgänglighet och relationsbyggande. Det pågår ett utvecklingsarbete i det tysta som är värt att lyfta fram, anser Jan Blomqvist och hans kollegor.  Socialstyrelsens överdirektör, Kjell Asplund, ser positivt på initiativet.  - Både personal och patienter inom psykiatrin har ju varit väldigt ansatta. Socialstyrelsen är öppen för att, tillsammans med professionen, diskutera vad vi kan göra för att förbättra situationen, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev