Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nätverka är viktigare än seminarier i Almedalen

Publicerad: 1 juli 2011, 12:30

ALMEDALEN 2011 De som vill påverka vårdens framtid är på plats i Almedalen. Men många vill nå ut med sitt budskap och det är inte säkert att spektakulära evenemang är framgångsreceptet.


Almedalen har de senaste åren blivit platsen där allt och alla som är något eller någon av betydelse inom Sjukvårdssverige finns på plats.

– Jag ser inte någon annan bransch eller samhällssektor där alla finns på plats i Almedalen så tydligt som när det gäller vården, konstaterar Kent Björkqvist, kommunikationsrådgivare på PR-byrån Gullers grupp.

Företaget skickar ett 20-tal medarbetare till Visby och vill inte avslöja vilka uppdragsgivare de arbetar för i Almedalen. Men byrån har många kunder som är verksamma i vårdsektorn.

– Vi har alltifrån fackliga organisationer till landsting, läkemedelsföretag och regeringskansliet som våra kunder, berättar Kent Björkqvist.

Enligt honom var vårdvalet den stora sjukvårdsfrågan i Almedalen 2009. Förra året var det istället välfärdens framtid som stod i fokus. I år tror Kent Björkqvist att äldrevården kan bli den hetaste sjukvårdsfrågan i Almedalen.

I takt med att Almedalsveckan växer blir det en allt större utmaning att nå ut med sitt budskap.

– Det gäller att ha attraktiva och bra frågor med en vinkel som sticker ut. Det får inte vara för ut­slätat men för våra uppdragsgivare i offentlig sektor får det inte heller vara för provokativt, säger Annika Sjöberg, vd för Gullers grupp.

Att arrangera lyckade seminarier och evenemang är inte allt i Almedalen. Kanske inte ens det viktigaste.

– Det viktiga är inte att nå ut i mediebruset utan att nätverka och skapa kontakter, säger Kent Björkqvist.

Det är fler som delar den uppfattningen.

– De snabba informella mötena är viktigast. Det är inte främst på seminarierna man omvänder någon utan i de personliga mötena, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Det säger han trots att Vårdföretagarna i år arrangerar fler seminarier i Almedalen än någonsin tidigare. Möjligen är det viktigare vilka som kommer dit än vad som sägs på seminariet.

– Vi försöker att bjuda in alla vi vill nå till våra seminarier, säger Eva Widman, informatör och ansvarig för Läkarförbundets aktiviteter i Alme­dalen.

Läkarförbundet har ett tiotal personer på plats i Visby och anser att man får valuta för de satsade pengarna.

– Vi är där för att träffa myndighetspersoner och politiska makthavare. Alla är på plats och det är ett effektivt och snabbt sätt att möta människor, säger Eva Widman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News