Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nedbrytbar stent väcker hopp

Publicerad: 5 juni 2007, 09:28

Att använda en stent av magnesium som bryts ner i kroppen kan vara lika bra som att använda konventionella metallstentar efter ballongvidgning av trånga kranskärl, enligt en ny studie.


En stent är ett litet metallnät som sätts in i ett blodkärl efter ballongvidgning för att förhindra att kärlet faller ihop. Stenten stannar kvar i kranskärlet efter insättningen och kan ge upphov till blodproppar, vilket gör att patienten måste behandlas med blodförtunnande läkemedel.

Ett europeiskt forskarlag har nu undersökt en ny typ av magnesiumstent som bryts ner i kroppen inom fyra månader efter insättning. Resultaten från studien, som inkluderade 63 patienter från åtta europeiska centra, publiceras i den senaste utgåvan av Lancet.

Forskarna har följt upp patienterna i tolv månader och konstaterar att den nya typen av stent är säker. Inga fall av proppbildning inuti stenten inträffade under perioden. Alla patienterna levde och ingen hade drabbats av hjärtinfarkt.

Slutsatsen i studien är att resultaten med den nya magnesiumstenten förefaller vara lika bra som med konventionella metallstentar, åtminstone i det korta perspektivet.

Forskarna efterlyser dock längre studier på fler patienter för att bekräfta resultaten i den aktuella undersökningen.

I en kommentar i samma utgåva av Lancet konstaterar två hjärtläkare från Nya Zeeland att nedbrytbara stentar ännu är i tidigt utvecklingsskede, men att de är lovande för att komma till rätta med de begränsningar som finns med dagens metallstentar.

Samtidigt manar de till försiktighet och påpekar att de första patienterna som fått den nya behandlingen måste följas noggrant under lång tid.

The Lancet 2007; 369:1869-1875

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev