Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nedräkningen har börjat för en hel ansiktstransplantation

Publicerad: 2 mars 2006, 08:33

11-15 timmar. Ungefär så lång tid kommer det att ta att transplantera ett helt ansikte. Det uppskattar en grupp amerikanska platikkirurger som för första gången presenterar en metod för att transplantera ett helt ansikte.


För en tid sedan utförde franska plastikkirurger världens första ansiktstransplantation. Patienten, en kvinna, hade blivit svårt biten av sin hund.

Men det var bara delar av ansiktet som transplanterades. I det senaste numret av Plastic and Reconstructive Surgery presenterar nu amerikanska plastikkirurger en metod för att transplantera hela ansiktet. Plastic and Reconstructive Surgery är den officiella tidningen för den amerikanska plastikkirurgföreningen, American Society of Plastic Surgeons.

Genom att öva på lik har kirurgerna utvecklat en metod som, enligt dem själv, bör fungera. Att transplantera själva huden tog ungefär fem timmar, men inklusive blodkärl och nerver beräknas en sådan operation ta mellan 11 och 15 timmar.

Enligt kirurgerna finns det en rad fördelar med att kunna transplantera ett helt ansikte, exempelvis för svårt brännskadade människor. Dessutom har de traditionella metoder som används i dag vid mindre transplantationer av vävnad i ansiktet en rad nackdelar. Bland annat är det svårt, för att inte säga omöjligt, att matcha hudfärgen till 100 procent, vilket gör att resultatet inte blir det bästa.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev