Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nedskärningar i anorexivården

Publicerad: 17 januari 2013, 10:36

50 unga anorexipatienter riskerar att stå utan vård i Västra Götaland. Barn – och ungdomspsykiatrin kan inte längre ta emot dem.


Ätstörningsvården i regionen ska spara 1,5 miljoner kronor. Slutenvårdsplatser försvinner och patienter över 22 år kommer inte längre att tas emot inom barn – och ungdomspsykiatrin, Bup.

– Detta innebär i praktiken att vi har 50 patienter i Västra Götaland som kommer att stå utan specialiserad ätstörningsvård från och med nu, säger Tomas Hermander som är enhetschef för BUP:s anorexi- och bulimimottagning, till Göteborgs Posten.

Vuxenpsykiatrin är inte förberedd på att fler patienter med ätstörningar kan komma att söka sig dit, enligt Anette Eriksson, vårdenhetschef på vuxenpsykiatrins akutavdelning för anorexia.

– Det är en nyhet för mig. Jag kan inte säga att vi har någon beredskap för det som det ser ut nu, säger hon till tidningen.

Kerstin Brunnström (S) ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse försäkrar att inga anorexipatienter kommer att falla mellan stolarna.

– Ingen kommer att stå utan vård, säger hon.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev