Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Nej i europeisk dom om stamceller

Publicerad: 27 november 2008, 13:48

Det europeiska patentverket har beslutat att uppfinningar som kräver destruktion av humana embryon inte går att patentera.


En instans inom den europeiska patentmyndigheten EPO beslutade i tisdags att det inte är möjligt att patentera en uppfinning som ”med nödvändighet kräver destruktion av humana embryon”. Utslaget offentliggjordes i dag.

Ärendet rör en ansökan från Wisconsin Alumni Research Foundation i USA som lämnades in redan 1996. Det kallas allmänt WARF-fallet, och utslaget väntas få stora juridiska konsekvenser.

Det europeiska patentverket understryker dock att ärendet inte berör den allmänna frågan om humana stamceller kan patenteras.

– Man understryker på flera ställen att beslutet gäller metoder som kräver destruktion av humana embryon. Nu har nya metoder utvecklats som inte kräver detta, och de metoderna berörs inte av domen, säger Maria Stenbäck, specialist på patent inom biovetenskaperna och europapatentombud på företaget Awapatent.

I debatten har tidigare ett nej i WARF-fallet antagits missgynna Sverige, eftersom svenska forskare ligger  långt framme inom området, medan exempelvis Tyskland har ett totalt förbud mot forskning på stamcellslinjer som är framställda inom landets gränser. Men vilka konsekvenser beslutet faktiskt får är svåra att överblicka.

- Jag har precis sett domen. Den var tyvärr inte så detaljerad och klargörande, säger Maria Stenbäck.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev