Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till barnmorskor kostar 20 miljoner

Publicerad: 21 maj 2014, 08:56

KORRIGERAD När barnmorskorna i Uppsala inte fick igenom sina lönekrav sade många upp sig. Det beräknas kosta landstinget 20 miljoner kronor.


Orsaken är att många kvinnor nu måste skickas till andra städers sjukhus för att föda barn.

I våras krävde barnmorskorna cirka 5 000 kronor i månaden i  löneökning och ett 30-tal valde att säga upp sig när påslaget blev  mycket lägre. Tolv av dem uppges ha tagit tillbaka sin uppsägning.

Extrakostnaden  på 20 miljoner skulle räcka till löneökningen för 150  barnmorskor i  två år, enligt Upsala Nya Tidning, UNT, som tagit del av  en  sammanställning från kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i  Uppsala.

– Det är så lite vi begär och därför svårt att förstå logiken när ledningen säger nej till våra krav på bättre löner och arbetsmiljö. I stället sätter man in lösningar som är både dyrare och mer kortsiktiga, säger Jenny Grälls, barnmorska på Akademiska sjukhuset till UNT.

Medianlönen för en barnmorska i Uppsala är 32 400 kronor (korrigerad siffra), enligt kommunikationsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Även sjuksköterskornas uppsägningar vid Akademiska sjukhuset kostar. En direkt följd är uteblivna intäkter på 50 miljoner kronor för operationer som ställts in under 2013 och 2014 på grund av brist på sjusköterskor. En avdelning har bemannats med inhyrda sjuksköterskor, vilket kostat drygt 2 miljoner.

Extra lönesatsningar för sjuksköterskor väntas kosta Akademiska 29 miljoner kronor i år och under nästa år vill såväl den styrande borgerliga alliansen i Uppsala och socialdemokraterna lägga 30 miljoner kronor extra på löner.

Relaterat material

Akademiska hoppas att barnmorskorna stannar

28 barnmorskor säger upp sig

Barnmorskor vill ha högre lön

Hälften sade upp sig på samma dag

Stort personaltapp på Akademiska

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev