onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till förslag om oberoende granskning av Salus Ansvar

Publicerad: 8 juni 2006, 12:23

Läkarförbundet ska föreslå att Salus Ansvar utreder affärerna mellan moderbolaget och livbolaget. Vid förbundets fullmäktigemöte blev det dock nej till en egen, oberoende granskning.


Vid Läkarförbundets fullmäktigemöte i Lund den 1 till 2 juni blev det nej för en motion som krävde att Läkarförbundet skulle genomföra en oberoende granskning av turerna mellan Salus Ansvar AB och bolagets livbolag, se Dagens Medicin nr 18/06.

Motionärerna ville undersöka ansvarsfrågorna i samband med krisen i livbolaget och även gå tillbaka och granska Salus köp av försäkringsbolaget Ansvar 1997 och vad som har hänt fram till i dag.

Läkarförbundets centralstyrelse yrkade på avslag för motionen och förde fram en kompromiss. Vid pågående fullmäktigemöte ströks flera av de skarpare kraven och ersattes med att Läkarförbundet tar initiativ till en utredning om Salus Ansvar Liv och om möjligt rapporterar resultatet av en sådan undersökning på nästa års fullmäktigemöte.

Lovar att ta upp saken på möte ´
Därmed kom den motion som slutligen antogs av fullmäktige att bli i det närmaste identisk med ett besked som Läkarförbundets vd, Catarina Andersson Forsman, lämnade i en intervju i Läkartidningen, nr 21-22/06. Där öppnar hon för att hon som Läkarförbundets representant i Salus Ansvar AB:s styrelse ska verka för att bolaget startar en utredning av turerna i Salus Ansvar.

För Dagens Medicin preciserar sig Catarina Andersson Forsman ytterligare och lovar nu att ta upp frågan om en utredning vid nästa styrelsesammanträde, som hålls den 27 juli.

- Jag tror att det kan vara ett bra läge för detta just nu. Jag känner mig komfortabel med att bolaget har en tydlig verksamhetsinriktning samtidigt som livspararna har ett väldigt bra alternativ att flytta till SEB Trygg Liv. Då kan det vara bra med en utredning för att slippa alla diskussioner och lägga allt detta bakom sig för all framtid, säger Catarina Andersson Forsman.

Oklart med styrelsens stöd
Hon kan ännu inte säga hur hon anser att utredningen ska gå till och vem som ska ansvara för den. Det är också oklart vilket stöd hennes förslag har i övriga styrelsen.

Dagens Medicin har talat med en majoritet av ledamöterna i Salus Ansvar AB:s styrelse. Ingen av dem vill ge sin syn på en eventuell utredning kring turerna i Salus Ansvar utan hänvisar till styrelseordförande Bo Ingemarson.

Och han vill inte uttala sig innan Catarina Andersson Forsman har lagt fram sitt förslag för styrelsen.

- Detta är en fråga för styrelsen och då ska den få tillfälle att ta del av en eventuell förfrågan, först därefter kan man ha kommentarer, säger Bo Ingemarson.

Fredrik Hultgren
Henrik Kennedy

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev