onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Nej till gratis vaccin i väst

Publicerad: 20 mars 2014, 13:15

Att ge riskgrupperna gratis influensavaccin är inte ekonomiskt försvarbart, enligt majoriteten i Västra Götalandsregionen. En motion om gratis vaccin avslås därför.


Västra Götalandsregionen hör till de fem landsting och regioner som tar betalt av riskgrupper då de ska vaccineras mot säsongsinfluensa. 100 kronor kostar det.

Folkpartiet anser att avgiften ska tas bort, främst för att få fler att skydda sig mot influensan. Det skulle innebära en kostnad på runt 15 miljoner kronor om året.

Kostnaden kan uppvägas av att färre behöver sjukhusvistelse på grund av komplikationer vid influensasjukdom, menar motionärerna.

Men majoriteten, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger nej.

Det vore inte ekonomiskt ansvarigt att ta bort avgiften utan att säkert veta hur det skulle påverka täckningsgraden. Troligen har andra faktorer som information, tillgänglighet, vårdpersonals attityder och åtgärder större effekt på vaccinationsbenägenheten än avgiftsfrihet , heter det i remissvaret som tas upp på hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde nästa vecka.

Täckningsgraden för influensavaccination, bland personer över 65 år, är 40 procent i Västra Götaland. WHO:s mål är 75 procent.

Majoriteten menar dock att även andra landsting har låga siffror, trots att de erbjuder gratis vaccin. Något som tyder på att avgiften inte har någon avgörande betydelse.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev